Skip to content

Vilniuje bus aptarti pavojingų cheminių medžiagų kontrolės klausimai

2013 Spalis 22,
autor.: PantherMedia/Scanpix

Spalio 23–24 d. Vilniuje vyks 27-asis SEVESO kompetentingų institucijų komiteto ir antrasis ekspertų grupės susitikimas bei seminaras „Cheminių medžiagų saviklasifikacijos klausimai“. Pavadinimas SEVESO yra sutartinis. 1976 m. pesticidų gamykloje Sevese (Italija) įvykusi avarija paskatino priimti europines taisykles dėl cheminių avarijų pavojaus kontrolės – vadinamąsias SEVESO direktyvas. Tai Europos Tarybos direktyvos, kurių nuostatų privalo laikytis valstybės narės. Šiuo metu įgyvendinamos SEVESO II ir III direktyvos.

Seminare bus apžvelgti ES teisės aktai, susiję su cheminių medžiagų ir mišinių saviklasifikacija, aiškinamasi, koks yra valstybių narių požiūris į šių medžiagų saviklasifikacijos procesą ir pavojingųjų objektų priskyrimą SEVESO direktyvos taikymo sričiai. Jo metu taip pat bus ieškoma sprendimų, kurie padėtų užtikrinti vieningą šios direktyvos reikalavimų taikymą panašiems objektams. Be to, bus aptartas gamintojų, importuotojų ir tolesnių naudotojų bei SEVESO institucijų bendradarbiavimas ir keitimasis informacija.

SEVESO komiteto susitikimo metu bus nagrinėjami klausimai, susiję su SEVESO III direktyvos įgyvendinimu, diskutuojama dėl pranešimų, kuriais duomenys apie pavojinguosius objektus būtų pateikiami į SEVESO informacinę sistemą. Be to, bus aptarti teikiamų duomenų konfidencialumo bei jų ryšio su kitomis duomenų bazėmis klausimai.

Ekspertų grupės susitikime bus aptarti klausimai dėl SEVESO III direktyvos perkėlimo į valstybių narių teisę. Atstovai iš EK Jungtinių tyrimo centro Didelių avarijų pavojaus biuro aptars tolesnių direktyvos įgyvendinimo veiksmų planą ir atsakys į valstybių narių pateiktus klausimus. Be to, susitikimo dalyviams bus pateikti vykdomų studijų dėl galimų avarijų rizikos, kurių metu į aplinką patenka smarkiai odą veikiančios cheminės medžiagos, rezultatai bei pristatyta metodika ,,Didelės avarijos pavojaus vertinimas, kai į aplinką patenka pavojinga cheminė medžiaga“.

Back To Top