Skip to content

EK siūlo ratifikuoti Kioto protokolo dalinį pakeitimą.

 

lzinios.lt
2013-11-06 15:56

 

AFP/Scanpix nuotrauka

Šian­dien Eu­ro­pos Ko­mi­si­ja (EK) pa­tei­kė du tei­sės ak­tų, ku­riais Eu­ro­pos Są­jun­ga (ES) ofi­cia­liai ra­ti­fi­kuo­ja Kio­to pro­to­ko­lo dėl kli­ma­to kai­tos da­li­nį pa­kei­ti­mą ir pra­de­da an­trą­jį pa­gal tą pro­to­ko­lą pri­siim­tų įsi­pa­rei­go­ji­mų vyk­dy­mo lai­ko­tar­pį (2013–2020), siū­ly­mus.

 

ES, vals­ty­bės na­rės ir Is­lan­di­ja įsi­pa­rei­go­jo an­truo­ju lai­ko­tar­piu bend­rą šilt­na­mio efek­tą su­ke­lian­čių iš­me­ta­mų­jų ter­ša­lų kie­kį, pa­ly­gin­ti su 1990 me­tais ar­ba ki­tais jų pa­si­rink­tais at­skai­tos me­tais iš­mes­tų ter­ša­lų kie­kiu, drau­ge su­ma­žin­ti 20 pro­cen­tų. Toks įsi­pa­rei­go­ji­mas su­ma­žin­ti iš­me­ta­mų­jų ter­ša­lų kie­kį ati­tin­ka 2009 me­tų kli­ma­to kai­tos ir ener­ge­ti­kos tei­sės ak­tų rin­ki­nio tiks­lus ir bus vyk­do­mas tiek ES, tiek at­ski­ro­se vals­ty­bė­se na­rė­se tai­kant tuo­se tei­sės ak­tuo­se nu­sta­ty­tas iš­me­ta­mų­jų ter­ša­lų kie­kio ma­ži­ni­mo prie­mo­nes. Už kli­ma­to po­li­ti­ką at­sa­kin­ga EK na­rė Con­nie He­de­gaard sa­kė: „Te­sė­da­ma sa­vo pa­ža­dą im­tis tei­siš­kai pri­va­lo­mų tarp­tau­ti­nių kli­ma­to po­li­ti­kos veiks­mų ir nu­sta­ty­ti ati­tin­ka­mas tai­syk­les, ES ra­ti­fi­kuo­ja Kio­to pro­to­ko­lo da­li­nį pa­kei­ti­mą ir taip pra­de­da an­trą­jį įsi­pa­rei­go­ji­mų vyk­dy­mo lai­ko­tar­pį. Nuo pat lai­ko­tar­pio pra­džios – šių me­tų sau­sio mė­ne­sio – ES lai­ko­si nu­sta­ty­tų tai­syk­lių ir sie­kia ati­tin­ka­mų tiks­lų. Tai ro­do, kad iš tie­sų esa­me pa­si­ry­žę įvyk­dy­ti sa­vo įsi­pa­rei­go­ji­mus. Ofi­cia­liai ra­ti­fi­ka­vu­si šį pa­kei­ti­mą Eu­ro­pa pa­spar­tins jo įsi­ga­lio­ji­mą pa­sau­ly­je. Ne­abe­jo­ju, kad Eu­ro­pos Par­la­men­tas, Ta­ry­ba, vals­ty­bės na­rės ir Is­lan­di­ja kuo grei­čiau už­baigs ati­tin­ka­mas ra­ti­fi­ka­vi­mo pro­ce­dū­ras.“

Šian­dien Ko­mi­si­ja pa­tei­kė dvie­jų tei­sės ak­tų pa­siū­ly­mus: Ta­ry­bos spren­di­mo dėl Do­hos kon­fe­ren­ci­jo­je pri­im­to Kio­to pro­to­ko­lo da­li­nio pa­kei­ti­mo, ku­riuo pra­de­da­mas an­tra­sis įsi­pa­rei­go­ji­mų vyk­dy­mo lai­ko­tar­pis, ra­ti­fi­ka­vi­mo pa­siū­ly­mą ir Eu­ro­pos Par­la­men­to ir Ta­ry­bos reg­la­men­to dėl įsi­pa­rei­go­ji­mų vyk­dy­mo an­truo­ju lai­ko­tar­piu tech­ni­nių as­pek­tų pa­siū­ly­mą.

Spren­di­mas dėl ra­ti­fi­ka­vi­mo

Spren­di­mu dėl ra­ti­fi­ka­vi­mo ES, kaip Kio­to pro­to­ko­lo ša­lis, ra­ti­fi­kuo­ja Do­hos kon­fe­ren­ci­jo­je pri­im­tą da­li­nį pa­kei­ti­mą. Ja­me taip pat nu­sta­to­mos są­ly­gos, ku­rio­mis ES, jos vals­ty­bės na­rės ir Is­lan­di­ja drau­ge sieks 20 proc. su­ma­žin­ti iš­me­ta­mų­jų ter­ša­lų kie­kį. Spren­di­mu ne­kei­čia­mi nei kli­ma­to kai­tos ir ener­ge­ti­kos tei­sės ak­tų rin­ki­ny­je nu­sta­ty­ti na­cio­na­li­niai tiks­lai, nei pa­gal ES šilt­na­mio efek­tą su­ke­lian­čių iš­me­ta­mų­jų ter­ša­lų apy­var­ti­nių tar­šos lei­di­mų pre­ky­bos sis­te­mą (ES ŠESD ATLPS) lei­džia­mas di­džiau­sias iš­me­ta­mų­jų ter­ša­lų kie­kis, ku­ris 2020 me­tais bus 21 proc. ma­žes­nis už 2005 me­tais iš­mes­tų ter­ša­lų kie­kį. Tech­ni­niai įsi­pa­rei­go­ji­mų vyk­dy­mo as­pek­tai Siū­lo­mu reg­la­men­tu dėl tech­ni­nių įsi­pa­rei­go­ji­mų vyk­dy­mo as­pek­tų bus grin­džia­mi tei­sės ak­tai, ku­riais spren­džia­mi įvai­rūs su ES ir vals­ty­bių na­rių įsi­pa­rei­go­ji­mų vyk­dy­mu an­truo­ju lai­ko­tar­piu su­si­ję tech­ni­niai klau­si­mai.

To­les­ni veiks­mai

Abu pa­siū­ly­mai bus per­duo­ti Eu­ro­pos Par­la­men­tui ir Ta­ry­bai. Do­hos kon­fe­ren­ci­jo­je pri­im­tą da­li­nį pa­kei­ti­mą kar­tu su ES tu­rės ra­ti­fi­kuo­ti ir vals­ty­bės na­rės bei Is­lan­di­ja. Ko­mi­si­ja sieks, kad ES ir na­cio­na­li­nės ra­ti­fi­ka­vi­mo pro­ce­dū­ros bū­tų baig­tos iki 2015 me­tų sau­sio mė­ne­sio. Kad Do­hos kon­fe­ren­ci­jo­je pri­im­tas da­li­nis pa­kei­ti­mas tuo pa­čiu me­tu įsi­ga­lio­tų ES, vals­ty­bė­se na­rė­se ir Is­lan­di­jo­je, ati­tin­ka­mus da­li­nio pa­kei­ti­mo pri­ėmi­mo do­ku­men­tus jos drau­ge ati­duos sau­go­ti Jung­ti­nėms Tau­toms (JT). Šis da­li­nis pa­kei­ti­mas įsi­ga­lios pa­sau­ly­je, kai jį ra­ti­fi­kuos trys ket­vir­ta­da­liai Kio­to pro­to­ko­lo ša­lių (t. y. 144 iš 192 ša­lių). ES yra sa­va­ran­kiš­ka pro­to­ko­lo ša­lis, kaip ir jos vals­ty­bės na­rės bei Is­lan­di­ja.

Pa­grin­di­niai fak­tai

Dėl Kio­to pro­to­ko­lo da­li­nio pa­kei­ti­mo, ku­riuo nu­sta­to­mas an­tra­sis įsi­pa­rei­go­ji­mų vyk­dy­mo lai­ko­tar­pis, su­si­tar­ta 2012 me­tų gruo­džio mė­ne­sį Do­ho­je (Ka­ta­ras) vy­ku­sio­je JT kli­ma­to kai­tos kon­fe­ren­ci­jo­je. To­je kon­fe­ren­ci­jo­je ES ir vals­ty­bės na­rės su­ta­rė siek­ti an­tro­jo lai­ko­tar­pio tiks­lų – tai vie­nas iš ke­lių tarp­tau­ti­nių su­si­ta­ri­mų, ku­riuos su­da­ro: dau­giau nei 80 ša­lių, įskai­tant JAV, Ki­ni­ją, In­di­ją, Pie­tų Af­ri­kos Reas­pub­li­ką ir Bra­zi­li­ją, įsi­pa­rei­go­ji­mai iki 2020 me­tų ap­ri­bo­ti iš­me­ta­mų­jų ter­ša­lų kie­kį. Šie įsi­pa­rei­go­ji­mai ir ofi­cia­lūs 38 Kio­to pro­to­ko­lo ša­lims nu­sta­ty­ti an­tro­jo lai­ko­tar­pio tiks­lai api­ma dau­giau nei 80 proc. iki 2020 me­tų pa­sau­ly­je iš­me­si­mų ter­ša­lų kie­kio; bend­ras spren­di­mas pri­im­ti nau­ją pa­sau­li­nį su­si­ta­ri­mą dėl kli­ma­to kai­tos, ku­ris jį pa­si­ra­šiu­sioms vals­ty­bėms bū­tų tai­ko­mas nuo 2015 me­tų, o įsi­ga­lio­tų 2020 me­tais.

Back To Top